Radio Folclor Romania - Stiri


PARTENERI

Stiri
COMUNICAT DE PRESĂ


Lansare videoclip „Dorul Basarabiei” – Ion Paladi


    Interpretul Ion Paladi își cântă „Dorul Basarabiei” în noul său videoclip, lansat oficial la 1 decembrie 2012. Interpretul de muzică populară Ion Paladi, Artist emerit al Republicii Moldova, lansează noul său videoclip, intitulat „Dorul Basarabiei”, bazat pe o istorie de dragoste dintre doi tineri de pe diferite maluri ale râului Prut, care reușesc să se revadă peste două decenii. Povestea de dragoste dintre cei doi protagoniști ai videoclipului lui Ion Paladi „Dorul Basarabiei” începe în copilărie, în anii 30, atunci când Basarabia făcea parte din România. Copiii cresc și se întâlnesc mereu pe același pod. Însă în 1940 pe acest pod a fost instalat un post de frontieră, odată cu alipirea Basarabiei la Uniunea Sovietică.
Povestea de dragoste cântată de Ion Paladi urmează istoria dramatică a acestui pământ, inclusiv deportările.
  Tinerii reușesc, totuși, să se revadă după o lungă despărțire, de aproximativ 20 de ani. Ion Paladi a lansat primul său album de muzică etno „De la inimă la lume” în 2004, urmat de „Pe mine mă cheamă Ion” (2006) și „Bine-i șade mesei mele” (2007). Este „Artist emerit” din 2009, un an în care a lansat în Republica Moldova și România DVD-ul „Bine-i șade mesei mele”.
În 2011 a reușit să filmeze două videoclipuri, la binecunoscutele piese „Foaie verde și-un chiper” și „Măicuța-i cântec și iubire”. Și iată că la 1 decembrie 2012 Ion Paladi lansează noul său videoclip „Dorul Basarabiei”.
    Echipa realizatoare a videoclipului „Dorul Basarabiei”:
*  Interpret: Ion Paladi;
*  Muzică: Răzvan Mitoceanu;
*  Text: Mariana Honceru;
*  Scenariu, regie, imagine: Oleg Butnaru;
*  Idee și asistent regie: Ina Golban;
*  Actori în roluri principale: Ana-Maria Moldovanu și Vasile Russu –
*  Copii, Diana Decuseara și Alexandru Neagu.
  Alte detalii relevante pentru realizarea acestui videoclip cu Ion Paladi: pregătirile au durat peste două luni, iar filmările – 7 zile în aer liber și studio, iar filmările pe malul râului Prut și la Podul de Flori la Ungheni – 2 zile. Scena deportării a fost filmată la Gara Feroviară din Chișinău, unde există și o placă comemorativă pentru victimele deportărilor, iar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a fost filmată scena cu elevii.

      Sursa Comunicat transmisa postului radio folclor, Ion PaladiLiliana Laichici

Liliana Laichici Acesti ani minunati m-au inspirat si continua sa ma inspire in multe dintre textele mele. Tot la 7 ani am inceput sa studiez vioara la scoala de muzica din Lugoj. Nu stiu de ce am ales vioara, cred ca mi-a placut sintagma "vioara e regina instrumentelor". La 13 ani am plecat la Timisoara, la Liceul de Arta "Ion Vidu” in clasa a saptea, am muncit din greu, dar la liceu am intrat cu 10, la sectia canto. A fost o mare bucurie si o mare realizare. Au urmat apoi anii de facultate la Universitatea de Vest, sectia romana-franceza. In toata aceasta perioada am cantat si am colaborat cu cele mai prestigioase ansambluri din Timisoara, am participat la diverse concursuri nationale, de fiecare data reusind sa aduc acasa unul dintre primele premii. Desigur, toate aceste reusite mi-au dat curaj si incredere sa perseverez, sustinuta in continuare de familia mea. Dupa absolvirea facultatii am lucrat timp de cativa ani la catedra, ca profesor de limba romana implinindu-mi unul din visele de copil, indelung exersat cu papusile mele. Timpul nu mi-a mai permis insa sa urmez o cariera didactica asa ca in ultimii ani m-am dedicat doar muzicii.
Irina Loghin
Irina Loghin Încă din clasele primare am fost remarcată pentru această dragoste de a cânta. Eram considerată un lider muzical între colegi. Au urmat apoi serbările școlare, serbările de la sfârșit de an. Cântam „E așa senină zarea, Și-i atâta pace-n aer, Stau culcat și torc într-una, Din al gândurilor caier...” îmi plăcea foarte mult. Știți cum era atunci... erau la modă cântecele rusești. La serbările acelea veneau și părinții copiilor, care mă auzeau, mă îndrăgeau, mă încurajau. „Ce voce ai!” exclamau unii. Am avut-o învățătoare pe doamna Elena Andreescu. La Văleni, am avut mai mulți profesori. Când crescusem mai mare, participam la toate balurile din toate satele de lângă Vălenii de Munte. Alături de mine, era cunoscută și sora mea, Florica. Ba, aș putea spune, era chiar mai înfiptă, mai îndrăzneață decât mine. Eu eram mai emotivă. Și-a luat serviciu, s-a măritat... Ce știam era faptul că-mi plăcea să cânt melodiile Ioanei Radu, Mariei Lătărețu, Mariei Tănase... Cântam „A plecat mândra la vie”.
Dumitru Farcas
Dumitru Farcas 12 mai, o zi minunată nu doar pentru că e în luna lui florar, ci și pentru că e ziua de naștere a celui care, prin taragotul său fermecat, a dat sonoritate frumuseților unei Românii pitorești, este ziua care ni l-a dăruit nouă, iubitorilor de cântec tradițional, pe DUMITRU FĂRCAȘ. S-a născut în Groșii Maramureșului și, la început, a iubit fluierul. La 14 ani și-a lăsat plaiurile natale pentru a studia oboiul la Școala de muzică din Cluj-Napoca, apoi, tot aici, și-a desăvârșit studiile la Academia de Muzică „George Dima”. Inspirat, poate, de puritatea și frumusețea ancestrală ce caracterizează folclorul maramureșan, a prins drag de taragot și l-a învățat singur...apoi l-a dăruit lumii, consacrându-l. A fondat Orchestra de muzică populară "Mărțișorul" a Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca (instituție pe care a păstorit-o o vreme și în calitate de manager). Prin întreaga sa activitate, maestrul Dumitru Fărcaș, cum ne-am obișnuit cu toții să-i spunem, a păstrat nealterate comorile folclorice moștenite din străbuni, înnobilându-le prin dorința de a transforma fiecare întîlnire în sărbătoare, dăruind, în permanență, regaluri pentru sufletele noastre. .
Veta Biris
Veta Biris Cu rădăcinile în Veseuș, județul Alba, la 17 ani interpreta s-a statornicit la Căpâlna, rămânând, astfel, „acasă, lângă ai săi”.Prin glasul veșnic stindard, și-a dăruit cântecul ca răsplată pentru lacrimile istoriei, o istorie scrisă la Blaj, pe Câmpia Libertății, cu sufletul tuturor românilor. Cine nu s-a bucurat ascultând "Bădiță de pe Târnavă", "Mândre-s nunțile-n Tăuni", "Mama mi-o făcut gura" ș.a. sau cine n-a fost străbătut de fiorul istoric al cântecelor "Sus, sus, sus la munte, sus", "Așa-i românul", "Noi suntem români", "Hai să-ntindem hora mare"...aduse pe scena folclorică, pentru prima oară, de glasul Vetei Biriș? Dăruite cu atâta patos, cântecele Vetei sunt însoțite mereu de liniște, dar și de zbucium, iar chipul îi exprimă generozitate, calm, demnitate, dar și putere și hotărâre. Toate-acestea sunt caracteristicile femeii transilvane, nostalgie și bucurie în același timp, dăruite, prin cântec, publicului...pentru totdeauna. (Maria Dan Golban)
Liviu Vasilică
Nascut pe data de 2 iulie 1950, Plosca, Teleorman -plecat printre cei drepti indata de 19 octombrie 2004) a fost un cântăreț de muzică folclorică românească din regiunea Teleormanului, Muntenia. Și-a început activitatea artistică de solist vocal de muzica populară încă din perioada studenției (1974-1980), clasându-se pe primul loc la toate etapele naționale ale Festivalurilor Artei Studențești, pentru originalitatea repertoriului și a stilului de interpretare. Pasiunea pentru folclor l-a determinat să colecționeze costume populare autentice teleormănene, realizând, în numai câțiva ani, o bogată colecție care se află în prezent în patrimoniul Ansamblului de Cântece și Dansuri "Burnașul" din Alexandria.
Repertoriu (selecție)Mărgărit îmbobocit Codrule cu frunză multă /Hai, hai cu trăsioara /Arză-te-ar focul de dor /Dunăre, Dunăre /Mărine, la nunta ta /Sui la deal - cobor la vale /Fir-ai sa fii tu de murg /Aș muri dar nu acum
Liviu Vasilica - Marine, la nunta taRadio Folclor pe Facebook
Parteneri media online

FacebookAlaura-te pe TweetterMail to Yahoo


pensiunea ancuta din botiza: sarmale, populara, iulia corau

radio online: dance, populara, manele...


[Radio Manele] [Radio Online][ Ascultalive.ro ]
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
Mesaje scurte
Trebuie să te conectezi
pentru a posta un mesaj.

Nu există mesaje postate.
Utilizatori conectaţi
· Vizitatori conectaţi: 1

· Membri conectaţi: 0

· Membri înregistraţi: 149
· Cel mai nou membru: Lia_Liana
Statistica Radio Folclor
Page Rank
Pentru Donatii

Turism Romania